2 Şubat 2015 Pazartesi

Duanın Fedaileri



Duanın Fedaileri

            Dualar, belaların reddine ve ilahi rahmetin celbine sebep olur. Dua ile belanın, geri çevrilmesi de ilahi kaza cümlesindendir. Kalkan, okun geri tepmesine; yağmur, kuru toprakta bitkilerin bitmesine sebep olduğu gibi, dualar da belaların reddine ve ilahi rahmette sebep olur.

            Ok kalkana isabet ettiği zaman kalkanın oku geri ittiği gibi, bela da dua ile karşılanınca dua, belayı savar. Bu da Allah'ın bir kazası ve hükmüdür. Allah'ın kazasına rıza, sebebe müracaat etmeye mani değildir. nitekim Allahü Teala (mealen);

             ''İhtiyatı (tedbiri)nızı alın...'' (Nisa, 71) buyurmuştur. Tohum ekilikten sonra, ''eğer bu mahsulün bitmesini Allah takdir ettiyse bitecek, takdir etmedi ise bitmeyecek, sulamaya ihtiyaç yok'' denemez. Çünkü sebeplere başvurmak lazımdır.

              Hayrı takdir eden, onu bir sebebe bağlamış; şerri takdir eden de onu def etmek için sebepler hazırlamıştır. aklı başında olan kimse bu babda tenakuz (zıtlık) olmadığını kolayca kavrar. Aynı zamanda duanın, daha pek çok faydaları vardır.

              Dua, Allah'a karşı huzur-ı kabi te'min eder. Bu ise ibadetin son hazzıdır. Nitekim Resul-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurdular: ''Dua, ibadetin özüdür.'' 

              İnsanların ekserisi, daraldıkları zaman Allah'a teveccüh eder; sade o anda kalplerini ona bağlarlar. Çünkü insan bir kötülük ile karşılaştığı zaman, bütün samimiyet ve ihlası ile Allah'a yalvarır. Zira ihtiyaç, duaya lüzum hissettirir.

              Dua kalbi sükunetle Allah'a bağlar. Bu sayede ibadetlerin en şereflisi olan zikir meydana gelir.

              Bunun için belaların en büyüğü peygamberlere, sonra velilere, sonra derecesine göre diğer kullara verilir. Zira bela, gönülleri arz-ı ihtiyaç ile Allah'a bağlar ve Allah'ı unutturmaz.

Kaynak: 2008 Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder